Monday, May 29, 2006

Take Home Final Exam

Hi Guys,

Here's our Final Exam:

FINAL EXAM: Take Home
1) Frame: Around 1500 words
2) Evaluation: Content, citations, reference, language, clarity, order…
3) Due date: the final exam day (whenever)
4) We will have a 10 Point Final Exam as well.
5) Don’t forget to bring your Evaluation Letters

Questions
Language? Make up your own explanatory theory of language. (45 pts)
Why do we study Linguistics at ELT Departments? (45 pts)

You are always welcome to ask any questions regarding the exam.

Very good luck,

tuncer

29 comments:

Anonymous said...

hocam ya bu ödew de biz dil şudur budur dicez bikaç dil bilimcinin de o konuda fikriyle de yazdığımızı desteklicez bukadar di mi?yeni bi teori oluşturmucaz yani?
çok zormuş ya adamlar anlatıyor ama anlayana tabi:)okuyorum ama chomsky e pinker şöli demiş darwin bunu demiş ee?dili anlatıolar ama anlaşılır bi dil kullansalarmış keşke:(bi de bişi sorcaktım ama unuttum şimdi umarım hatırlarım da sorarım?
cewabınızı bekliyorum sitede arkadaşlar da aydınlanır herkes bi diğerine soruyoooo neymiş nolcakmış:) serap

Tuncer Can said...

Selamlar Serap,

Evet, dediğin gibi dilin dil olma özelliklerinden bir şeyler alıp onları kendi anlayışına göre tartış değerlendir ödevinde, bu şekilde iyi olur. Bu arada bahsettiğin isimler dil ile ilgili aslında çok açık yazmışlar, biraz daha dil ile ilgili okuyunca bir süre sonra sana hepsi de çok tanıdık gelecek, öyle sadece derslerde konustuğumuz birkaç kavramı bilerek, başka hiç bir şey okumadan o konuyla ilgili, nasıl anlayacaksın ki teori yazmış insanların yazdıklarını. Dilleri o kadar da anlaşılmaz değil yani. İşiniz çok zor değil, okuduklarınızı değerlendirmenizi istiyorum sadece tabii ki okuduklarınızdan birkaç "alıntı" yaparak. Sorularınız olursa yazın yine.

Anonymous said...

hocam biz bu ödevi essay şeklinde yazsak olmazmı.giriş gelişme sonuc falan.üç tane ayrı teori yazsak ve onları kanıtlsak alıntılarla.teşekkürler(ismini vermek istemeyen öğrenci)

Anonymous said...

hocam ismini vermek istemeyn ogrenci = omer faruk erbey

Tuncer Can said...

Selamlar Ömer Faruk,

Eğer öyle yaparsan sadece derleme olmuş olacak ben daha özgün bir şeyler yapmanızı istiyorum, Lise ödevi gibi ordan burdan alıp yazmayın, ben sizin sesinizi ve sizin düşüncelerinizi de duymak istiyorum. Sadece bilgi vermeyin, ben onu biliyorum zaten. Bilmediğim sizin düşünceleriniz.

Kolaylıklar Dilerim,

Tuncer

Anonymous said...

hocam ya ödewimi yarıladım we ben essay şeklinde yaptım umarım kabul edersiniz:( serap

Tuncer Can said...

Olsun Serap, ama yine de geç kalmış sayılmazsın; derleme yapma biraz daha özgün bişleyler yap. Kolay gelsin,


tuncer

Anonymous said...

merhaba hocam,
ya hocam keşke sınav yapsaydınız bu verdiğiniz ödev çok zor,diyecem ama bu defa da hep yaratıcılık istiyosunuz alın size yaratıcılık işte diyeceksiniz haklı olarak.ama keşke araştırmak için linklerde verseydiniz, çok geniş bir konu nereye bakacağımı şaşırdım ben.ya da belki verdinizde ben görmedim.bir de biz ödevde sadece kendi fikirlerimizı bir keç tene de alıntı yapıp bu fikirlerimizi mi desteklicez.
teşekkürler şimdiden...
demet

Anonymous said...

yukardaki yazımda yazım hatası var.kusura bakmayın...
demet

Tuncer Can said...

Selamlar Demet,

Zor zamanlarda iyi şeyler ortaya çıkar, bu sefer ben rahat davrandım, biraz da size bıraktım arama tarama işini. Sen zaten nasıl olacağını anlamışsın ödevin. Evet, çok geniş bir konu, zaten gerçek ve tam öğrenme de bu geniş konu içindeki ilişkilerin farkına varılması gibi geliyor bana. Bu ilişkileri sınırlandırıp senin zihninde nasıl yer ettiğini göster bana, yeter. Bir de tabii ki bu konuyla ilgili birkaç bişey de okudum mesajını yaptığın alıntılarla göster. Sınav yapsaydık bu kadar çok öğrenemezdin inan bana. Zor olabilir ama öğrenmek zevkli değil mi? Bir de gelecek seneye hazırlık yaptık, gelecek sene bütün derslerinizden ödevleriniz olacak bunun gibi. Kolaylıklar Dilerim,

tuncer

Anonymous said...

hocam insallah iyisinizdir ..o teorileri acıklamadan kendimizce yorumlasak olurmu?yani cok fazla kaynaktan yararlanmadan yapsak bi problem olurmu cünkü siz yararlandıgımız kitapların adlarını yazmamızı söylemiştiniz.

Anonymous said...

iyi günler hocam.ödevde sadece dilin nerden geldiğine mi değineceğiz? yoksa language mı aciklayacagız( kökü olusumu, edinimi,dil düsünce ilişkisi ve diger öğeleri de içerecen bir ödev) ben ikincisi olarak algıladım. doğru değil mi

Tuncer Can said...

1. Anonymous:)

"Fazla Kaynak": 2den az olmasın kaynaklarınız, sadece kendi fikirlerinizi de yazmayın lütfen, çünkü siz "tek bilen" değilsiniz, olabilirsiniz de ama o zaman da bize bunu kanıtlamanız gerekiyor, kitaplarınızla, makalelerinizle, başka insanların sizin fikirlerinizden yaptığı alıntılarla. Teorileri yorumlayın tabii, açıklamayın. Ama bu konuda birşeyler okuduğunuzu da gösterin, daha bütün olur ödeviniz.

2. Anonymous

Çok doğru algılamışsınız, "language phenomenon" üzerinde bir bütün olarak durursanız daha iyi bir iş yapmış olursunuz. Dilin nereden geldiği sorusuna verilen cevapları birlikte yapmıştık, daha genel alıp dili ve özellikleri bu bağlamda birşeyler yapmaya çalışın.

Umarım yardımcı oluyorumdur,

Kolaylıklar Dilerim,

tuncer

Anonymous said...

oyyyyyyyyyyyy oy!ne yapsam ne etsem bir panik oldum ki sormayın.ödevin yarısı bitmiş durumda ama umarım giderayak gene yanlış bişeyler yapmamışımdır:D bi de 10 puanlık sınava girmesek olmaz mı diye soruyodum.meğer ne büyük hata etmişim:( Allah yardımcımız olsun hocam,tabi sizin de..o kadar kağıdı nasıl okuycaksınız çok merak ediyorum sabırlar diliyorum. PERİHAN

Anonymous said...

hocam ya of ya offf
nedir bu çektiğim sizin bu ödewinizden:(
araştırma yaptım ama bişiler çıkarabildim mi bilmiyorum,daha önce de dediğim gibi bi çok şeyden okuyup kafamda oluşanları yorumladığımdan kaynak weremiyorum 2 gün boyunca nette okudum bişiler hangi adres nerde unuttum...şimdi aarıyorum bulamıyorum da umarım problem olmaz..makale yazdım sanki:(çalışmadığımız zamnalarda stresi yetio gerçekten...kafamı şişirdin yeterrrr demeyin bana terapi gibi oluo böli düşündüklerimi yazınca stresim azalıo...

Anonymous said...

serap buarada ben:(

Tuncer Can said...

Perihan,
kolaylıklar ve sabırlar diliyorum:) eğitim zor şey öğrenmek ise daha da zor. Bak ezberlemek daha kolay aslında. Biraz zamanımı alacak en az 1 hafta ama eminim ki sonuç çok daha iyi olacak, zaten bizler kazanmak için ya para yatırırız ya da zaman ve çaba yatırırız. Kendime yük olsun diye böyle yapmadık sınavı, siz en azından dersin dışında birşeyler okumuş oldunuz, fena olmadı sanırım.

Serap,
İyi olacaktır eminim, biraz daha sistemli olabilirsen (adresleri not alırsan) ileride yapacağınız ödevlerde çok rahat edeceksin, benim anlamadığım şey şu: Ezberden bu kadar çok şikayet ederken ezber olmayan bir yoldan birşeyler öğrenmeye çalışmaktan NEDEN sıkılıyoruz? Bence şairin dediği gibi daha az yürünmüş yoldan yürüyebilme cesaretini hepimiz sabırla göstermeliyiz. Eminim ki varacağımız yer çok daha iyi olacak.

Kolaylıklar Dilerim,

tuncer

Anonymous said...

Hocam o kadar yoruldumki artık final sınavında bir süpriz yapacağınızı hayal etmeye başladım...Şöyle bir süpriz, 10 puanlık sınav için yalnızca evaluation letter ı baz alacaksınız mesela.Yani, hocam 10 puan için stres yaratmaya ne gerek var ;)

Anonymous said...

hocam 1500 altı olsa kelime puan mı kırcaksınız :(

Tuncer Can said...

Selamlar Anonymous 1:

Ben yaratmıyorum stresi, maalesef öle olması gerekiyormuş, final sınavında kağıt olması gerekiyormuş, sadece ödev olmuyormuş, bana fakülteden söylenen bu, yoksa ben neden size stres yaratayım, ben olabildiğince insanca olması için uğraşıyorum sınavın, ki 20 gün öncesinden verdim soruları:)

Anonymous 2,

Ben 1500 sözcük sınırını söylerken
yalıp şap bişey hazırlanmasın diye söyledim. Yoksa oturup sayacak halim yok, o kadar yemedim daha kafayı:) istediğim size yakışacak düzgün birşey yapmanızdı.

Kolaylıklar Dilerim tekrar,

tuncer

Anonymous said...

hocam bence en iyisini yaptınız..hatta bunu yazdığımız teoriye eklemek lazım (homeworks instead of hard exams) =)...bence daha yararlı oluyor böyle araştırma ödevleri..hele şükür üniversite olduğumu anladım..teşekkürler

Anonymous said...

çok bilion sen alalala

Anonymous said...

yalıp şap NE DEMEKTİR

Anonymous said...

şuan saat 02:23 uyukuyla uyanıklık arasında gidip geliyorum:)yoruldum.. ama her şeye rağmen insanın bişeylere emek vermesi ya da ne bilim bişeyler için çaba göstermesi gerçekten güzel duygular uyandırıyor.. şuan acaip duygusalım ve herşeye o pencereden bakıyorum:) neden bilmiyorum duygularımı paylaşmak istedim..:)ve size teşekkür etmek istedim hocam.. herşey için çok teşekkürler..
nuriye..

Anonymous said...

hocam ben nedense ödevi verdikten snra bu sayfayı açma zahmetnde bulundum ve sadece tek kaynak yazdm umarm bi problem olmaz...

Anonymous said...

hocam ben nedense ödevi verdikten snra bu sayfayı açma zahmetnde bulundum ve sadece tek kaynak yazdm umarm bi problem olmaz...

Anonymous said...

Arkadaşlar,

Yorumlarınıza çok teşekkür ederim, anlayabilecek insanlar olduğunuz için ben gerçekten çok teşekkür ederim. Bundan sonra gerçekten üniversitede olduğunuzu bilerek tadını çıkarın, zorlansanız da bilmelisiniz ki iyi bir sonuç için bütün bunlar.

"yalıp şap" lise ödevi gibi bir yerlerden alınıp sunulan ödev demek, yani üzerinde emek harcanmamış ve içselleştirilmemiş, zaten sınavda sorduğum soru da sanırım kimin ödevini ne kadar kendini vererek yaptığını gösterecek.

Nuriye,

Samimi düşüncelerin için çok teşekkür ederim, keşke zamanımız ve fırsatımız olsa da daha çok şeyler yapabilsek. İnsanın duygularını paylaşması iyi bir şey.


Tek kaynak yazmak sorun değil, düşüncelerinizi iyi ifade ettiyseniz eğer.

Anonymous said...

...

Anonymous said...

hocam merhabalar ben gamze.. nasılsınız? umarım keyıfınız yerındedır.. gecenlerde sıze maıl atmaya calıstım ama olmadı nedense; hatta admın@ingilish.com a da yolladım ama sıze ulasıp ulasmadıgını bılmıyorum.. sızden butunleme sınavına daır bılgı ısteyecektım.. sanırım büte kalacagım ben.. bu sınav klasık bır fınal sınavı turunde mı olacak? su ödeve dair vicdanen hiç rahat degilim. kaldı kı ödeve ıkı hafta öncesinden baslamıstım ama her seferınde bır aptallık edıp basından kalktım ve son ıkı üç gun 'yalı şap' bır seyler yapmaya kalktım.. yani tam bir sorumsuzluk örneği sergiledim.. bunun için cok uzgunum.. acaba but için bu ödevi yenıden yapma gibi bir alternatıf olabılır mı? benı bılgılendırırsenız sevınırım hocam.. gorusmek uzere.. hosca kalın..